Hírek

A nőnapra a legtöbben még mindig emlékeznek

A nőnapra a legtöbben még mindig emlékeznek

2024. január/februárban az Európai Nemzeti Panel összesen 10 512 válaszadója körében végzett rövid felmérésünkben azt kérdeztük, hogy hányan fogják megünnepelni idén március 8-án a nemzetközi nőnapot.

Öt ENP-országban, nevezetesen Szlovákiában (N2607), Lengyelországban (N1060), Magyarországon (N1242), Bulgáriában (N2954) és Romániában (N2649) kérdeztük meg a fiatal felnőtteket érintő kérdéseket.
Önök 82%-a mondta azt, hogy idén sem felejti el ezt az ünnepet, és valamilyen módon biztosan emlékezni fog rá, sőt, ezen a napon ünnepelni is fogja. A román nők számíthatnak a legtöbb ajándékra és figyelemre, a romániai paneltagok 92%-a tervezi, hogy megemlékezik erről a napról. Ezzel szemben a legkevésbé népszerű a nőnapra Szlovákiában, ahol a válaszadók 73%-a tervezi, hogy megemlékezik róla.
Bulgáriában a felmérésben részt vevő panellakók 82%-a, Magyarországon 81%-a, Lengyelországban pedig 79%-a fog idén ünnepelni. Az egyetemi végzettségű válaszadóink lényegesen nagyobb valószínűséggel ünnepelnek idén (86%).

Sokan úgy gondolják, hogy ez az ünnep "keletről" érkezett hozzánk. Ennek azonban éppen az ellenkezője igaz. Ennek az ünnepnek a története a 20. század elejéhez és a női választójogi mozgalomhoz kötődik. Állítólag a nőnap első megünneplését az Amerikai Szocialista Párt szervezte 1909. február 28-án New Yorkban. Ez a fontos nap a nőjogi mozgalom eszközeként jött létre, hogy felhívja a figyelmet az egyenlőség, a reproduktív jogok, a nőkkel szembeni erőszak és igazságtalanság kérdéseire. Kezdetben a dátumot nem rögzítették, és február és március különböző napjain ünnepelték. Csak az első világháborút követően rögzítették a március 8-i dátumot.
A válaszadók mindössze 2%-a gondolja úgy, hogy ez az ünnep egy reliktum, és hogy ez egy elfeledett "kommunista" ünnep, amelyről már nem kellene megemlékezni. Ezzel szemben több mint 4/5-ük azon a véleményen van, hogy a nők megérdemlik az év fontos napját, ezért meg kell ünnepelni.

Ha arról van szó, hogy kinek tervezünk leggyakrabban örömet szerezni ezen a napon egy virággal vagy egy apró elismerés jelképével, akkor a válaszadók 70%-a a legfontosabb nőket - az anyákat - említi a leggyakrabban. A válaszadók 32%-a a házastársával/partnerével ünnepel majd, és ha csak a férfiakról van szó, akkor a megkérdezett férfiak akár 65%-a is. Lányok (25%), nagymamák (24%), nővérek (23%), anyósok (22%) és még néhány kolléga/ vagy felettes (12%) is fokozott figyelemre számíthat ezen a napon. Ez a kedves munkahelyi szokás Lengyelországban (15%) és Romániában (14%) a legnépszerűbb.

Forrás:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mezin%C3%A1rodn%C3%AD_den_%C5%BEen
‹ Vissza

Közzétéve 2024. márc. 6. 12:30:42