Hírek

A legtöbben otthon töltötték a nyári vakációt

A legtöbben otthon töltötték a nyári vakációt

A nyár lassan a végéhez közeledik, és kíváncsiak voltunk, hogy minden országból a paneltagok hol töltötték idén a nyári szabadságukat. Első pillantásra egyértelmű, hogy a "mindenhol jó, de legjobb otthon" minden országban érvényes.

Válaszadóink közel ¾-e (72%) tervezte, hogy idén nyári vakációra megy. Leginkább a románok (81%), a csehek (76%) és a bolgárok (74%), míg a magyarok (61%) és a szlovákok (65%) a legkevésbé. Az ENP-országok mindegyikében válaszadóink jelentős része úgy döntött, hogy az idei nyaralást saját országában tölti. Nem meglepő módon valamivel több válaszadó származik azokból az országokból, amelyeknek saját tengerük van. A bolgárok 66%-a és a románok 62%-a élvezte idén a legjobban az otthoni nyaralást. A legkevésbé a szlovákok szerettek volna belföldi nyaralást (48%), több mint felük inkább külföldön élvezte a nyaralást.
Az idei nyári vakációt a 30-44 évesek (74%) és az egyetemi végzettségűek (81%) lényegesen nagyobb arányban élvezték.

Érdekelt bennünket a „közismert taps a repülőn" is. Tapsolunk-e, amikor a gép leszáll vagy sem? A repülőgépen való tapsolás csak bizonyos nemzetiségek kiváltsága? Nincs több találgatás, megvannak az adatok.
A felmérésben részt vevő válaszadók több mint ¼-e soha nem repül. Közel 2/5-ük elismerte, hogy sikeres leszállás után tapssal jutalmazzák a személyzetet. Ha a repülőgépen zúgó tapsot hallasz, valószínűleg bolgárok és szlovákok ülnek rajta. Ők a leglelkesebb "tapsolósok" közé tartoznak a repülőgépen, a bolgár válaszadóink 53%-a, a szlovákok 45%-a erősítette meg ezt. A románok 2/5-étől sem idegen a taps a repülőgépen. Lengyelországban és Csehországban a panellakóink több mint 1/3-a tapsol, és jelentősen a legkevésbé tapsoló utasokat a magyarok között találjuk (32%). Általánosságban elmondható, hogy a nők (41%) és a 45-59 évesek (44%) tapsolnak lényegesen többet.

A nyaralás feltétlenül magában foglalja az étkezéseket. A külföldi nyaralásokon a bolgárok (56%) és a románok (38%) használják leginkább az ALL INCLUSIVE étkezést, míg a csehek (16%) a legkevésbé. Míg a külföldi nyaralásokon ez az egyik legnépszerűbb étkezési forma minden országban, kivéve Magyarországon, ahol inkább helyi éttermekbe járnak, mint ALL INCLUSIVE-ba (42%).

Azt is megnéztük, hogy hányan visznek magukkal élelmiszert otthonról a nyaralásra. A belföldi nyaralások esetében összességében 1/3-otok visz magával otthonról élelmiszert, a románok (40%) és a lengyelek (36%) a leggyakoribbak, a szlovákok (31%) pedig a legkevésbé.
Ugyanakkor majdnem 1/5-e a résztvevőknek a külföldi nyaralása során is visz magával élelmiszerkészletet otthonról. Leginkább a bolgárok (23%), legkevésbé pedig a csehek (17%).

A felmérést az ENP válaszadói körében végezték, Total=N11156, CZ=N4453, SK=N1388, PL=N1719, HU=1064, BG=N2012, RO=N519, 18-59 éves válaszadók, 2023 júliusában.
‹ Vissza

Közzétéve 2023. szept. 13. 18:44:32