Hírek

Részt veszünk-e álarcos bálokon idén?

Részt veszünk-e álarcos bálokon idén?

A farsang remek lehetőség, hogy kiszakadj a hideg napok letargiájából, találkozz a barátaiddal, részt vegyél farsangi bulikon, jelmezbálokon, felkészülj a Nagyböjt időszakára.

A farsangi szezon a Háromkirályok napja után kezdődik, mindig Hamvazószerdán ér véget, ami gyakorlatilag minden évben más dátumra esik a húsvét időpontjától függően. Ez az ünnepi időszak valószínűleg a kereszténység előtti szláv tél végi ünnepségekből ered.
Ehhez az időszakhoz a bálok és karneválok mellett esküvők, álarcos felvonulások és kulturális események is kötődnek. Általánosságban az állarcosbálok finom ételekkel és italokkal, zenével és tánccal, nagy népszerűségnek örvendenek válaszadóink körében.

A válaszadók majdnem fele legalább alkalmankén részt vesz olyan eseményeken, mint a „farsang“ vagy a februári állarcos bálok. Az összes ENP-ország közül ez az időszak Lengyelországban a legnépszerűbb, ahol paneltagjaink 49%-a részt vesz ilyen eseményeken legalább alkalomszerűen. Ezzel ellentétben legkevésbé Magyarországon népszerűek az effajta események (39%).

Ebben az évben paneltagjaink 18% látogat el hasonló eseményekre. A legmagasabb részvételi arány Lengyelországban (22%) és Szlovákiában (23%) tapasztalható, míg a magyarok 13%-a és a bolgárok 14%-a tervez csupán farsangi eseményeken részt venni idén februárban. A csehek valahol e kettő közt helyezkednek el 19%-os részvételi szándékukkal.

Kíváncsiak voltunk, hogy válaszadóink körében melyik jelmezek a legnépszerűbbek, melyekhez nyúlnánk egy farsangi buli alkalmával.

Az összes ENP-országban nagyon népszerűek az állatos vagy mesefigurás jelmezek, különös tekintettel az angyal, ördög, boszorkány jelmezekre.

A csehek (21%) kedvelik leginkább az állatos jelmezeket, de a bolgárok (18%) és a lengyelek (14%) is szívesen választják őket. A legkevesebb állatos jelmezzel Szlovákiában (7%) ) találkozhatunk a farsangi bálokon.

Szlovákiában a mesefigura jelmezek a legnépszerűbbek (41%), míg a lengyelek csupán 11%-a választana ilyet magának.

Bulgáriában (21%) és Lengyelországban (12%) szignifikánsan népszerűbbek a hagyományörző maszkok, jelmezek (velencei, skarlát).

A legszínesebb farsangi parádé talán Lengyelországban van, ahol a különböző jelmezek preferenciái egyensúlyban vannak, nehéz lenne kiemelni, melyik a legnépszerűbb a lengyel emberek számára. Ami biztos, hogy különböző foglalkozások egyenruháit nem szívesen öltik magukra.

Akár jelmezbe bújva vagy anélkül, várásolt, bérelt vagy saját készítésű maskarában – sok vidám, és örömteli élményt kívánunk!

Forrás:
https://www.praguest.com/cz/masopust-v-praze
https://cs.wikipedia.org/wiki/Masopust
‹ Vissza

Közzétéve 2023. márc. 29. 19:10:59