Hírek

A tavaszi fáradtság mítosz vagy valóság?

A tavaszi fáradtság mítosz vagy valóság?

Energiavesztés, fáradtságérzet, rossz közérzet, napfény- és vitaminhiány, rossz hangulat. Kíváncsiak voltunk, hogy önök közül hányan észlelik a tavaszi fáradtság tüneteit, és hogyan küzdenek ellene.

A válaszadók több mint fele az összes ENP-országban válaszolt úgy, hogy a tavaszi fáradtság jeleit tapasztalja. A bolgároknál a legnagyobb valószínűséggel (59%), a cseheknél a legkisebb valószínűséggel (47%), míg a nők, a 30-59 évesek és az alacsonyabb iskolai végzettségűek (általános iskola és szakmunkásképző) jelentősen nagyobb valószínűséggel tapasztalják a tavaszi fáradtság jeleit.
A magyaroknak a 15%-a válaszolt leginkább határozottan NEM-mel a tavaszi fáradtság meglétére.

A fáradtság ellen többféleképpen lehet küzdeni. Arra voltunk kíváncsiak, te hogyan küzdesz ellene a leggyakrabban.
A válaszadók több mint fele igyekszik több időt tölteni a szabadban, a friss levegőn, ez leginkább a lengyelek (59%), a nők és a 60 év felettiek körében jellemző. A második helyen a vitaminkészítmények állnak, mind "kémiai" formában (30%), amelyeket a magyarok (41%) használnak a leggyakrabban, mind a természetes vitaminok, gyümölcsök és zöldségek formájában (27%), amelyek különösen a lengyelek (32%) körében népszerűek.
Más országokkal összehasonlítva a csehek a fáradtság ellen rendszeres alvással próbálnak küzdeni (30%).
A magyarok a többi nemzetiséghez képest nagyobb valószínűséggel javítják a folyadékbevitelt (30%) és meditálnak (5%).
A lengyelek másoknál többet sportolnak (19%), míg a szlovákok abban különböznek a többiektől, hogy kevesebbet próbálnak dolgozni (8%).
Míg a 60 év feletti idősek úgy küzdenek a fáradtság ellen, hogy sétálnak (63%) és növelik vitaminbevitelüket, mind tabletták formájában (33%), mind pedig úgy, hogy több gyümölcsöt és zöldséget tesznek az étrendjükbe (36%), a fiatalabbak inkább rendszeres alvással (32%), kevesebb munkával (9%), több meditációval (6%), és ami a legfontosabb, hogy kellemes tevékenységekkel, önmaguk ápolására fordítják idejüket (27%).

‹ Vissza

Közzétéve 2023. ápr. 7. 22:07:01