Hírek

Klasszikus gombóc vagy csavart ? Kiderítettük, hogy melyik a kedvenc fagylaltja

Klasszikus gombóc vagy csavart ? Kiderítettük, hogy melyik a kedvenc fagylaltja

A nyár minden bizonnyal összefügg a nagyobb mennyiségű fagylaltfogyasztással. Egy rövid felmérésben megkérdeztük, hogy melyik típus és íz dominál a válaszadók körében az összes ENP-országban.

A legtöbben legalább néha (76%) a klasszikus gombóc fagyit választják, akár tölcsérben, akár kehelyben, akár pohárban. A lengyelek (79%), a nők (77%) és a 18-29 éves fiatalok (78%) valamivel nagyobb valószínűséggel szeretik a gombócos fagylaltot, mint a többiek. A második leggyakrabban fogyasztott típusú fagylalt az Önök körében a jégkrém. A válaszadók 69%-a fogyasztja legalább néha a jégkrémet, leggyakrabban a csehek (86%) és a szlovákok (84%), de nagyon népszerű a lengyelek (81%) és a románok (80%) körében is. Bulgáriában ezzel szemben csak a válaszadóink 13%-a kényezteti magát a jégkrémmel.

A következő legnépszerűbb a dobozba vagy pohárba csomagolt fagylalt, ezt az önök 68%-a fogyasztja. A legtöbb dobozos fagylaltot Bulgáriában (87%) és Romániában (86%) szeretik. A csavart fagyi Csehországban a legnépszerűbb (85%), ami jelentősen megkülönbözteti a cseheket "testvéreiktől", a szlovákoktól, ahol csak a válaszadók 39%-a kedveli azt. A sorbet legnagyobb rajongói Lengyelországban (50%), Csehországban (44%) és Szlovákiában (41%) találhatók.
A fagylaltfajták tekintetében a preferenciák országonként eltérőek. Ha egyetlen népszerűtlen típust kellene választani, akkor a klasszikus pálcikás fagylalt osztozik az első helyen a csavart fagyival. Csaknem 1/3-uk ezeket sorolta a kedvencük közé. Válaszaitokból kiderül, hogy mindössze 1%-uk nem eszik egyáltalán fagylaltot.

Ma már mindenféle fagylaltízzel találkozhatunk a piacon, a klasszikusoktól kezdve, mint a csokoládé, vanília, mogyoró, egészen a legbizarrabb fajtákig, mint a kaktusz, homár vagy faszén.
Azt azonban egyértelműen kijelenthetjük, hogy ha az összes ENP-országban egyetlen kedvenc típust kellene választani, a legtöbb esetben a klasszikusok győznek. Az emberek 1/5-e a csokoládéízű fagylaltot szereti a legjobban, ezt követi a vanília (18%), a sós karamell (9%), a pisztácia (8%) és a citrom (7%). Míg a férfiak az édes karamellt (4%), addig a nők a sós karamellt (10%) részesítik előnyben.
A kevésbé hagyományosak közül a kaktusz, a fekete kókusz vagy a levendula szerepel a kedvencek között.

A felmérést az ENP válaszadói körében végezték, Total=N11910, CZ=N4556, SK=N1540, PL=N1918, HU=1162, BG=N2234, RO=N500, 18-59 éves válaszadók, 2023 júniusában.
‹ Vissza

Közzétéve 2023. júl. 15. 19:40:07