Hírek

Aszály, gyomok vagy csigák? Kiderítettük, mi tartja éberen a kertészeket idén

Aszály, gyomok vagy csigák? Kiderítettük, mi tartja éberen a kertészeket idén

Az ősz egyben a kertészeti szezon vége is, és a júliusi felmérésünkben az összes ENP-országban megkérdezett válaszadóink körében azt vizsgáltuk, hogy mi aggasztotta Önöket idén a legjobban, és hogyan birkóztak meg vele.

A felmérésünkben részt vevő válaszadók 70%-a legalább alkalmanként kertészkedik. Ez a tevékenység Szlovákiában a legnépszerűbb, ahol a felmérésben részt vevő panellakóink ¾-e legalább néha gondozza kertjét. A kertészkedés szintén nagyon népszerű Romániában (74%), Bulgáriában (71%) és a Cseh Köztársaságban (70%). Valamivel kevésbé népszerű Lengyelországban (65%) és Magyarországon (60%).

Női válaszadóink 72%-a kertészkedik, míg férfi válaszadóinknak csak 62%-a. A leggyakrabban a 30-50 évesek (73%) és az egyetemi végzettségűek (72%) válaszoltak.

Mint minden évben, a kertészek most is küzdöttek a súlyos aszályos és csapadékhiányos időszakkal, amelyet a válaszadók 44%-a tapasztalt, leginkább a Cseh Köztársaságban (53%) és Lengyelországban (54%). A túlzott gyomosodás idén a válaszadók 45%-át sújtotta, különösen Romániában (59%), Szlovákiában (53%) és Bulgáriában (52%).
Míg a levéltetvek idén Lengyelországban (52%), Bulgáriában (47%) és Magyarországon (46%) okozták a legtöbb kárt a kertészeknek, addig más országokban a csigák jelentették a legnagyobb problémát a kertészek számára. Lengyelországi (49%), szlovákiai (42%) és csehországi (42%) válaszadóinknak kellett a legtöbbet küzdeniük ellenük. Ezért közelebbről megnéztük, hogy milyen különböző módszerekkel küzdöttek idén a csigák ellen, és melyeket tartják a leghatékonyabbnak saját tapasztalataik szerint.
A legtöbben kézi szedéssel próbáltak megszabadulni a csigáktól (47%), többségében a csehek (50%). 39%-uk döntött a vegyszeres szerek használata mellett, még a csehországiak fele is. Kávézaccot szórnak a talajra? Elég szokatlanul hangzik, de ezt a "fegyvert" is a kertészek majdnem ¼-e használta, leggyakrabban Romániában (36%) és Magyarországon (33%). Körülbelül 1/5-ötök döntött úgy, hogy gyógynövények (levendula, zsálya, rozmaring) ültetésével védi a növényeit, amelyek nem kedveznek a csigáknak, de a zúzott tojáshéj sem. A panelen részt vevő kertészek közül majdnem minden tizedik fűrészport vagy fakérget szórt a talajra, esetleg csak kora reggel öntözte meg a kertet abban a reményben, hogy ez elriasztja a csigákat.

És mit tartanak mindebből a leghatékonyabbnak? A legtöbben a vegyszereknek köszönhetően megbízhatóan megszabadultak a csigáktól, a kertészkedő válaszadók több mint 1/3-a (36%), leggyakrabban a csehek (42%). A magyar kertészek többsége valószínűleg nem értene egyet ezzel a megközelítéssel, mivel ez a legkevésbé elterjedt módja a kertben a csigáktól való megszabadulásnak (16%). 6%-uk szerint bevált a kávéültetvény vagy a fűszernövények ültetése. A kertészek 5%-a be engedi a csirkéket vagy más baromfit a földek közé, és 4% szerint a törött tojáshéj elűzi a csigákat a kertből.

A felmérést az ENP válaszadói körében végezték, Total=N11156, CZ=N4453, SK=N1388, PL=N1719, HU=1064, BG=N2012, RO=N519, 18-59 éves válaszadók, 2023 júliusában.
‹ Vissza

Közzétéve 2023. szept. 20. 15:59:01