Hírek

A szenvedélyeid visszatartanak, de egyben motiválnak is

A szenvedélyeid visszatartanak, de egyben motiválnak is

Az édességek fogyasztása, a dohányzás és a mobiltelefonon való túl sok időtöltés a leggyakrabban előforduló szenvedélyek.

Az év eleje az az időszak, amikor néhányan újévi fogadalmakat tesznek, valami újba szeretnének belekezdeni, vagy valamiről le akarnak szokni. Ennek kapcsán megkérdeztük Önöket, hogy mit tartanak a legnagyobb szenvedélyüknek.
A válaszadók egyharmada ismerte el, hogy a legfőbb gyengéje az édességek fogyasztása. Ez Magyarországon lényegesen gyakrabban fordul elő, míg a szlovákoknál a legkevésbé a megkérdezett országok közül. Talán nem meglepő, hogy szinte minden ENP-országban a nők jelentősen nagyobb arányban édesszájúak. Kivételt képez Magyarország, ahol az édesszájúság meglehetősen kiegyensúlyozott a férfiak és a nők között. A dohányzás szintén a top 3-ban szerepel a szenvedélyek között, ez különösen Bulgáriában van jelen (36%), de a mobiltelefonnal töltött túl sok idő is (Lengyelországban a legmagasabb, 38% és Bulgáriában 35%, Magyarországon a legalacsonyabb, 18%).

A lengyelek szintén jelentősen vezetnek a vulgáris szavak használatában (38%), míg a bolgárok között találjuk a legilledelmesebbek (12%). A lengyelek emellett gyakorlatilag mindenre szeretnek panaszkodni (18%), ami a legnagyobb eltérés a csehektől (10%) és a bolgároktól (9%).

A csehek szeretnek sokáig aludni (18%), több alkoholt isznak, mint kellene (12%) és szenvednek az önsanyargatóbbak (10%). Nem zárjuk ki, hogy az utóbbi két szenvedély között lehet némi összefüggés. A magyarok viszont a többieknél jobban törődnek a megjelenésükkel (12%) és a számítógépes vagy online játékoknak használata is gyakoribb (15%).

A szlovákok körében a legerőteljesebb vélemény az, hogy a szenvedélyeik hátráltatják őket (32%), ezért igyekeznek megszabadulni ezektől. Magyarországon ezzel szemben csak 17%-uk osztja ezt a nézetet. Körülbelül a válaszadók egyharmada mondta azt, hogy míg egyes szenvedélyeik visszatartják őket, addig mások motiválják és előrébb viszik őket. Ezt a véleményt különösen a 18-29 év közötti fiatal csehek és lengyelek vallják. A cseh férfiak a nőknél lényegesen nagyobb valószínűséggel mondják azt, hogy beletörődtek a szokásaikba (24%), és hogy tisztában vannak azzal, hogy ezek hátráltatják őket, de megszokták, és nem szándékoznak változtatni.

Azt is megvizsgáltuk, hogy az új év kezdetével tervezi-e, hogy megszabadul néhány szenvedélyétől. Önök azt nyilatkozták nekünk, hogy több mint egyharmaduk nem tesz újévi fogadalmakat, ez a Magyarországon a megkérdezettek fele mondta is ezt állította magáról. Ezzel szemben a válaszadóink ¼-e az újévi fogadalmaknak köszönhetően próbál megszabadulni néhány szenvedélyétől, különösen a lengyelek (37%), ebben ők a legsikeresebbek is (PL,BG 12%). A csehek vagy egyáltalán nem próbálnak megszabadulni a szenvedélyektől (19%), vagy az újévi fogadalmaiktól függetlenül az év során bármikor megpróbálják ezt megtenni (31%).

‹ Vissza

Közzétéve 2023. márc. 29. 19:29:07