Hírek

Azon háztartások közé tartozol, ahol a tavasz nem kezdődhet tavaszi nagytakarítás nélkül?

Azon háztartások közé tartozol, ahol a tavasz nem kezdődhet tavaszi nagytakarítás nélkül?

A tavasz és a húsvét érkezése a naposabb és melegebb napok mellett sokunk számára a tavaszi nagytakarítással is együtt jár.

A tavaszi nagytakarítás inkább az elmúlt évek felelevenítése, nagyszüleink tradícióját jelenti, vagy a tavasz nálatok is csak egy tökéletesen rendezett otthonnal kezdődik? Kíváncsiak voltunk, hogy miként látják ezt válaszadóink az összes ENP-országban.

A legtöbb tavaszi nagytakarítást kedvelő személy Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon található. Míg a lengyelek és a magyarok kb. ¼-e számára a tavasz nem is kezdődhet tavaszi nagytakarítás nélkül, addig a szlovákok kevésbé lelkesednek érte (17%), és inkább megszokásból takarítanak (27%). A válaszadók mindössze 6% lelkesedik a tavaszi nagytakarításért, míg a csehek 28%-a inkább megszokásból végzi el a feladatot.

A válaszadók fele azt állította, hogy egész évben ugyanúgy végzi a takarítást, ezért nincs szükség arra, hogy tavasszal bármi mást, többet vagy intenzívebben csináljon.
Talán nem meglepő, hogy a tavaszi nagytakarítás a nők számára lényegesen fontosabb (21%), miközben a férfiak inkább "kénytelenek" belevágni, mert nem akarnak felhagyni ezzel a szokással (23%).

A válaszadóink több mint fele a tavaszi nagytakarítás részeként ablakot tisztít, port töröl, porszívózik, kimossa a lakástextileket, szétválogatja és kidobja a felesleges tárgyakat, beleértve a szekrények takarítását és a kidobandó ruhákat, megtisztítja a kültéri tereket, erkélyeket, teraszokat és felmossa a padlót.
Az ENP-országok között azonban a takarítási szokások meglehetősen különbözőek. Míg a magyarok 86%-a nem tudja elképzelni a tavaszi nagytakarítást ablaktisztítás nélkül, addig Szlovákiában ez csak a válaszadóink 70%-a számára része a nagytakarításnak.
A magyarok szintén gondosabban takarítják a port (81%), míg a szlovákok (57%) és a bolgárok (55%) kevésbé figyelnek a portörlésre.
A magyarok szintén vezetnek a porszívózásban (80%), a háztartási textíliák mosásában (75%) és a nem kívánt tárgyak kiválogatásában (71%), a padló felmosásában (71%), valamint a szőnyegtisztításban (59%) és a kárpitozott bútorok tisztításában (47%). A szőnyegtisztítás a lengyelek 51%-a és a bolgárok 47%-a számára is megszokott feladat.
A lengyelek (49%) és a szlovákok (47%) a többi országhoz képest nagyobb valószínűséggel takarítják ki pincéjüket, szekrényeiket és garázsaikat.
A lengyelek abban is különböznek az összes többi országtól, hogy több mint 1/5-ük tavasszal kifesti otthonát.
Míg a nők sokkal inkább részt vesznek minden takarítási tevékenységben, a pincék és garázsok takarítása a férfiak feladata.

‹ Vissza

Közzétéve 2023. márc. 29. 18:49:21