Hírek

Január 20. A sajt kedvelőinek nemzetközi napja

Január 20. A sajt kedvelőinek nemzetközi napja

Megragadtuk az alkalmat, hogy megtudjuk, hány sajtbarát van a paneltagok között az összes ENP-országban, és mely sajtokat szeretik a legjobban.

Paneltagjaink mindössze 3%-a nem eszik sajtot, ennek oka vagy az, hogy nem szereti, vagy egészségügyi okokból, vagy pedig meggyőződésből nem eszik sajtot. A legnagyobb sajtimádók Szlovákiában vannak (31%), nemtől és kortól függetlenül, míg a legkevésbé a magyarországi válaszadók (18%) csatlakoznak a sajtkultuszhoz. 94%-uk legalább időnként fogyaszt sajtot.

Lehet, hogy néhányan tudták, de lehet, hogy csak kitalálták, de az Európai Unió lakosságának átlagos éves sajtfogyasztása 17-20 kg. Erre a kérdésre 13%-otok válaszolt helyesen. A leggyakoribb tipp az volt, hogy az egy uniós lakosra jutó átlagos éves sajtfogyasztás 9-12 kg körül van. Ezt a választ a válaszadóink 22%-a adta meg. A szlovákok válaszolták a legtöbben, hogy az éves fogyasztás mindössze 5-8 kg, pedig éppen ők azok, akik sajt iránti szeretetükkel felfelé lendítik az európai átlagot. Egyértelműen nem becsülik helyesen saját sajtfogyasztásuknak a mértékét.

Amikor azt mondjuk, hogy sajt, nyilván az olasz parmezánra vagy mozzarellára, a svájci emmentálira, vagy a francia Brie-re, Camembert-re vagy Roquefort-ra gondolunk. Ezek voltak a legnagyobb sajtfogyasztók top választásai Európában. De a fetáról megfeledkeztek, ami nélkül egyetlen görög háztartás sem létezhet. Igen, a görögök azok, akik évente fejenként körülbelül 28 kg sajtot fogyasztanak, és ezzel a szolid étvággyal ők lettek Európa legnagyobb sajtfogyasztói.

Önök egyharmada a franciákat jelölte meg a legnagyobb sajtfogyasztóként, ezek közül leginkább csehek a vélekedtek így (42%), a szlovákok pedig legkevésbé (25%). Közel negyedük volt meggyőződve arról, hogy az olaszok fogyasztják a legtöbb sajtot, 17%-a gondolta úgy, hogy a svájciak. Az igazi győzteseket - a görögöket - mindössze 6%-uk azonosította. A legtöbb helyes tipp Szlovákiából érkezett (10%).

Érdekes módon a bolgárok 22%-a azonosította magát Európa legnagyobb sajtfogyasztójaként, míg a többi ENP-országból alig fél százalékot kaptak.

Azok körében, akik legalább alkalmanként sajtot esznek, a legnépszerűbbek egyértelműen a kemény sajtok, mint az Emmentáli, a Cheddar stb. Önök egyharmada erősítette meg ezt, a magyarok körében lényegesen népszerűbb (53%) mint más sajtok. A második legnépszerűbb sajt a penészes felületű, penészes sajt, mint például a Camembert (13%), különösen a csehek körében (19%). A harmadik és negyedik helyen a parmezán sajtok (11%) és a kékpenészes sajtok, mint a Roquefort, Gorgonzola, Niva (10%) osztoznak. A bolgárok a friss ricottát, gervét (25 %) kedvelik, amely az ötödik helyen áll.

Forrás:
https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92087.aspx
‹ Vissza

Közzétéve 2023. márc. 29. 19:39:46